VLAARDINGEN - Het bruist bij de vrienden achter Vulcaanbier. De brouwers zetten grote stappen met hun Vlaardingse bier. Het succes van een jongensdroom.
Terpentine. Het pand aan de Vulcaanhaven ruikt naar scherpe terpentine. Dat komt: één van de aanwezige klussers - teamleden, ofwel Vulcano's - staat een krijtbord op te poetsen, terwijl een tweede aan de brouwketels sleutelt. Vulcaanbier in aanbouw. De geur van groei.
Vulcaanbier zit in de lift. Het Vlaardingse biermerk groeit zelf harder dan voorzien. Volgend jaar verwacht het bedrijf, opgericht in 2011, zo'n 300 hectoliter bier te brouwen. Dat vertaalt zich in 100.000 flesjes. Ter vergelijking: in het oprichtingsjaar zette Vulcaanbaar nog zo'n 60 hectoliter af.
Vulcaanbier stamt uit 2011, toen waarin vijf Vlaardingse vrienden - bierliefhebbers - samenkwamen in een keuken om eens te brouwen. Eén van hen, Martin Hagestein, had dat vaker gedaan. Hij zette een pannetje op het vuur en ging aan de slag.
Na meerdere proeverijen zagen de vrienden zo veel potentie in hun brouwsel dat ze professioneel materiaal aanschaften en Vulcaanbier oprichtten. Guido de Jong was erbij. Aanvullend: ,,En in Vlaardingen is altijd veel om haring te doen geweest, nóóit om bier. Terwijl we wel de Haring en Bier wandeltocht hebben. Dat vonden we gek.''
Lees het hele artikel op AD.nl
maandag 12 juni