De naam 'Vulcaan'

Vulcaan is een naam welke is ontleend aan de Vlaardingse Vulcaanhaven.

De familie Thyssen-Bornemisza die grote belangen had in kolen- en ertsmijnen en in de staalindustrie, exploiteerde onder meer de in 1851 opgerichte scheepswerf VULCAN in Stettin.
In 1913 kochten haar N.V.’s ‘Handels- en Transportmaatschappij Vulcaan’ en ‘Vulcaan Kolenmaatschappij’ het opgespoten stuk grond tussen de Schiedamsedijk en de Nieuwe Maas om er een ertsoverslagbedrijf te stichten.

Deze familie was ook eigenaar van Rijnrederij Vulcaan met een binnenvaartvloot en van de Halcyon Lijn met z’n eigen zeeschepen, waaronder in die tijd de Vredenburg en de Maasburg wel de bekendste waren.

Later werden dit de stadsschepen, waaronder de 'Stad Vlaardingen' met zijn laadvermogen van 12.000 ton, die rond 1950 één van de grootste vrachtschepen was. Dat deze schepen vaak de Vulcaanhaven bezochten, blijkt uit het feit dat in de periode van 1948 tot 1972 door deze stadsschepen niet minder dan 476 reizen op de Vulcaanhaven werden gemaakt.

Het schip 'Stad Vlaardingen' was daarin koploper met 50 reizen. Deze schepen werden met name door Vlaardingers bemand, zodat de bijnaam 'Vlaardinger Lloyd' luidde. Op deze schepen bevonden zich gemiddeld 30 bemanningsleden.

Bron: www.vlaardingen.nl

© 2012-2024 Vlaardingse Bierbrouwerij Inloggen